08/05/2017

Karesi'de ok yaydan çıktı

Karesi'de ok yaydan çıktı

Karesi, Uluslararası Altın Ok Geleneksel Türk Okçuluğu ve Atlı Savaş Sanatları Festivali ile tarihe yolculuk yapıyor. Mangala'dan mas güreşine, atlı okçuluktan yağlı güreşe,pony alanından oklu paintballa kadar birbirinden farklı onlarca etkinlikle yüzlerce vatandaş 5 bin yıllık tarihi yaşıyor. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Altın Ok Geleneksel Türk Okçuluğu ve Atlı Savaş Sanatları Festivali tüm coşkusuyla başladı. Girişte kurulan kulelerde geleneksel davullarla ve yakılan Hıdırellez Ateşi ile vatandaşların karşılandığı festivalde tarihteki 16 büyük Türk İmparatorluğu'nun bayrakları da dalgalandı. Ortaçağ Pazarı, biri büyük olmak üzere 6 adet otağının kurulduğu alan festival, katılanlara 'tarihe yolculuk' yapma imkanı sağladı. Yarışmacılar Atlı Okçuluk Yarışmalarında; Türk Parkuru, Alp Parkuru, Kabak Parkuru, Kore Parkuru kategorilerde yarışırken Yaya Okçuluk Yarışmalarında ise Kadınlar Kategorisi, Erkekler Kategorisi ve Karma Gençler Kategorisi'nde yarışıyorlar. 

Geleneksel Türk Sporlarından mangala, mas güreşi, okçuluk, aşık oyunu gibi sporlar da festival alanında gençler başta olmak üzere, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Kurulan Pony alanında ata binen çocukların Tülütabaklarla karşılaşması ilginç ve eğlenceli görüntülere sahne oldu. 

HIDIRELLEZ ATEŞİNİ YAKTILAR
Türkleri tarih sahnesine çıkaran ok ve yaya sahip çıkarak, uluslararası alanda tanıtmayı hedefleyen Uluslararası Altın Ok Festivali'nin açılışına Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu As Başkanı Levent Talha Suluoğlu, Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz İlçe Belediye Başkanları, çok sayıda protokol ve binlerce vatandaş katıldı. Alandaki açılış kurdelesini keserek Hıdırellez Ateşi'ni yakan protokol, sonrasında ise festival alanını gezdi, ok attı.

OK VE YAY İLE ANILMAK İSTİYORUZ
Geleneksel sporların yeniden canlandırılması ve Ata sporlarına olan ilginin arttırılması amacıyla organize edilen Uluslararası Altın Ok Geleneksel Türk Okçuluğu ve Atlı Savaş Sanatları Festivali ile ilgili açıklama yapan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bu yıl ikincisi düzenlenen festivale katılımın yüksek olduğunu kaydetti. Okçuluğun Balıkesir'in genlerinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Biz Karesi olarak  en önemli değerlerimizden olan yağlı güreşimiz ve atlı okçuluğumuzla yüzyıllarca anılmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.  

DÜNYANIN RENKLERİ BULUŞTU
Bu yıl düzenlenen festivalin en önemli özelliklerinden birisinin uluslararası olduğuna değinen Başkan Yılmaz, festivale; Amerika Birleşik Devletleri, Kazakistan, İran, Malezya, Bulgaristan, Polonya, Finlandiya, Katar, Ürdün, Moğolistan ve Romanya olmak üzere 16 ülkeden toplam 37, Türkiye'den ise 350'nin üzerinde yarışmacının katıldığını söyledi. 2 yıl önce düzenledikleri yarışmada kendi yarışmacılarının olmadığını belirten Başkan Yılmaz, "Bugün 100 yarışmacının Balıkesir bölgesinden katılması beni çok mutlu etti.  Karesi'den Altıeylül'e,Havran'ından Ayvalık'a kadar her bölgemizden atlı ve yaya okçu yarışmacımız alanda hünerlerini sergiliyor" dedi.  

HEM KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞIYORLAR HEM DE EĞLENİYORLAR
Başkan Yılmaz, "Burada sadece yarışma düzenlemiyoruz. Festival alanına gelen 7'den 70'e herkesin kendini eğlendirebileceği farklı şeylerde yaptık. Paintball'ın oklu versiyonunu yaptık. Vatandaşlarımız takımlar oluşturup birbirleriyle savaşabiliyor. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin festivale gösterdiği ilgiden memnun olduk. Çünkü amaçlarımızdan birisi de onların tarihini bilen bireyler olarak yetiştirmek" açıklamasında bulundu.

BİRBİRİNDEN FARKLI ETKİNLİKLER
Festivalde, farklı branşlarda ata sporunun yanı sıra Türk devletleri ve topluluk çadırları, yöresel kültürel çadırlar, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyunları, el sanatları, çocuklar ve yetişkinler için binicilik, atlı akrobasi, atlı gösteriler, mehteran gösterisi, halk oyunları gibi etkinlikler de gerçekleştirildi.