23/03/2015

Başkan Yılmaz'dan "devlet pehlivanı" önerisi

Başkan Yılmaz'dan "devlet pehlivanı" önerisi

Karesi Belediyesi 1300'lü yıllardan bu yana yapılan yağlı güreşler için çalıştay düzenleyerek bir ilke imza attı. Çalıştaya katılan başpehlivanlar, federasyon seçimlerinde oy atma hakkı bulunmayan pehlivanların 715 yıl sonra ilk kez Karesi Belediyesi tarafından muhatap alındığını belirtti. 

 

Karesi Belediyesi, Türkiye'de ilk kez Yağlı Güreş Çalıştayı düzenleyerek bir ilke imza attı. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen çalıştayda başpehlivanlar, 2014'te yapılan 34'üncü Kurtdere Güreşleri'ni değerlendirerek, bu yıl 14-16 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan 35. Geleneksel Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan güreşler için yol haritası belirledi. Güreşçiler, yağlı güreşlerin 1300'lü yıllardan bu yana yapıldığını ancak pehlivanların ilk defa Karesi Belediyesi tarafından 715 yıl sonra muhatap alınarak çalıştay düzenlendiğini ifade ettiler. Güreşçiler, ayrıca Başkan Yılmaz'ın federasyonda görev almasını istedi.

PANEL YAPILDI 

Balıkesir ve Türkiye'deki yağlı güreşlerin sorunlarının da tartışıldığı çalıştay kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü Başkan Yılmaz'ın yaptığı panele; TRT Güreş Programcısı Gökhan Günaydın, Türkiye Güreş Federasyonu Başkan Vekili Oktay Aktaş, Yağlı Güreş Koordinasyon Başkanı Mehmet Ayhan, Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ramazan Savranbaşı, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Bölümü Öğretim Görevlisi Recep Kılıç konuşmacı olarak katıldı.

DEVLETİN PEHLİVANI ÖNERİSİ 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Başkan Yılmaz, "Güreşin centilmenlik ve uzlaştırıcı tarafı olduğu gibi seyir tarafı da var. Güreş, hayata renk ve hareket katan, ekonomiye katkı sağlayan bir spor. Bayramda çocuklar elbise alıp mutlu oluyorlar. Esnaf mal satıyor, fabrikatör üretip mutlu oluyor. Bizim güreşimiz de herkesin sabır ve heyecanla beklediği bir an olmalı. Yağlı güreş, başka hiçbir medeniyette yok. Yani insanların bize özenebileceği ve 'bunu uydurdunuz' diyemeyecekleri kadar has malımız. Güreş, her şeyiyle Türk-İslam kültürüne uygun. Neden İslam coğrafyasından pehlivanlar çağırıp bunun olimpiyatlarını yapmıyoruz? Neden devletin sanatçısı varken devletin pehlivanı olmuyor?" açıklamasında bulundu.

ÇALIŞTAYIN HEDEFLERİ  

Yağlı güreş gelenek ve kültürünü yaşatmak isteyen Karesi Belediyesi'nce düzenlenen çalıştayın hedefleri; güreşçilerle fikir alışverişinde bulunularak yağlı güreşlerin aslına uygun yapılmasının sağlanması, 14-16 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan 35'nci Geleneksel Cihan Pehlivanlı Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşleri için ön görüşmelerin yapılması, 34'ncü Kurtdere Güreşleri'nin değerlendirilmesi, Karesi'nin "güreşin merkezi" olması konusunda yapılması gerekenlerin güreşçilerle birlikte tartışılması, yağlı güreş kültürünün yaşatılması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi, Balıkesir ve Türkiye'deki yağlı güreşlerin sorunlarının tartışılması olarak ifade edildi.

  

DÜNYA, MERTLİĞİ VE DÜRÜSTLÜĞÜ TANIYACAK 

Güreşçiler tarafından başpehlivanların başpehlivanı olarak ilan edilen Başkan Yılmaz, kapanış konuşmasında ise pehlivanlarla birlikte dünyaya açılarak mertliği ve dürüstlüğü yeniden tanıtmayı istediklerini belirtti. Yağlı güreşin Türklükle özdeşleştiğini dile getiren Yılmaz, "Geleneklerimize göre hareket ettiğimizde sistem yoluna girer. Pehlivanlarımız kendini Türk gibi düşündüğünde ve özüne döndüğünde mesele bitmiştir. Biz ev sahibi olarak üstümüze düşeni fazlasıyla yapacağız. Bizim tek amacımız iyi iş yapmak. İyi iş yapınca zaten sonuçları da iyi olacaktır" açıklamasında bulundu.