30/04/2018

Karesi'de Eşitlik İçin Büyük Adım

Kadınların ve kız çocuklarının yerelden güçlendirilmesini öncelik edinen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 5’in Yerelleştirilmesi Taahhüdü; Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, UCLG Dünya Teşkilatı Genel Sekreteri Emilia Saız ve UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman'nın öncülüğünde 190 ülkenin taraf olması sağlandı.

UCLG-MEWA Yönetim Kurulu Toplantısı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi ile birlikte; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ekseninde Katılımcılık ve Girişimcilik Paneli Karesi Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Uluslararası ve ulusal düzeyde yerel yönetimleri ve Kent Konseylerini bir araya getiren büyük buluşma, UCLG Dünya Teşkilatı Genel Sekreteri Emilia Saız, Balıkesir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Deirnbouh Belediye Başkanı (Lübnan), Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı (Lübnan), ve UCLG-MEWA Eş Başkanı Mohamed Saadıe ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın açılış konuşmaları ile başladı.

HEDEF 5 YERELLEŞİYOR
UCLG-MEWA Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi Eş Başkanı ve Şişli Belediyesi Başkanı Hayri İnönü öncülüğünde 2017 yılında İstanbul'da imzaya açılan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 5’in Yerelleştirilmesi Taahhüdü, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, UCLG Dünya Teşkilatı Genel Sekreteri Emilia Saız ve UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman öncülüğünde üye 190 ülke yerel yönetimleri adına imzalanarak uluslararası boyuta taşındı.

EŞİTLİK İÇİN BÜYÜK ADIM
Balıkesir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, kadınların hak ettikleri seviyeye taşınabilmesi için istihdamda kadının güçlendirilmesi ve pozitif ayrımcılık uygulamalarının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması içim yerel stratejiler geliştirmenin önemli olduğuna vurgu yapan Emilia Saiz, UCLG-MEWA Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesinin yayınladığı taahhüdün eşitlik için büyük bir adım olduğunu belirtti. Eşitlik politikaları için farklılıkların içerildiği yeni modeller geliştirerek sorunun tüm taraflarının dahil edilerek sivil toplum örgütlerini ile işbirliği geliştirmenin önemine dikkat çeken Emilia Saiz; gerçek eşitliğin; farklı ihtiyaçları gözeterek, ortak politikaları hep birlikte hayata geçime pratiği olduğunu belirtti.

KALKINMA VE EŞİTLİK YERELDEN BAŞLAR
Kalkınma ve eşitliğin yerelden başladığını vurgulayan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, belediye hizmetlerinin ‘katılımcılık’ esasıyla yapılması gerektiğini ifade etti. “İnsana ve insanlığa hizmet etmek ayrı bir onur” diyen Başkan Yılmaz, Belediye olarak yaptıkları en iyi işlerden birisinin katılımcı belediyeciliğin vazgeçilmez bir unsuru olan Karesi Kent Konseyi’ni kurmak olduğunu dile getirdi. Belediye olarak kadını ve çocuğu merkeze alan tüm proje ve çalışmaların destekçisi olduklarını kaydeden Yılmaz, böylesine önemli bir toplantıya evsahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek toplantıya katılan herkese teşekkür etti.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ekseninde Katılımcılık ve Girişimcilik Paneline ayrıca Avrupa Parlementosu Önceki Dönem Meclis Üyesi Emine Bozkurt, Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Dr. Mohammad Monirul ISLAM , Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Meltem AĞDUK konuşmalarıyla katılım sağladı.