30/09/2014

Karesi Belediyesi'nin çevre dostu projesi sokak hayvanlarını besleyecek

Karesi Belediyesi tarafından ilçe sınırlarında 5 noktaya yerleştirilen ve hem sokak hayvanlarının karnını doyuracak hem de geri dönüşüme katkı sağlayacak olan Pugedonların açılışını Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yaptı.

Karesi Belediyesi, sokak hayvanların karnını doyurabilmesi için Anafartalar Caddesi’nde bulunan Hacı Ali Cami’nin yanındaki park, Toplu Taşıma Merkezi, Şehitler Parkı, Adnan Menderes'teki Kuvayi Milliye Parkı, Paşaalanı Mahallesi olmak üzere 5 adet Pugedon yerleştirdi. Belediye, Pugedon adı verilen 'Sokak Hayvanlarını Doyurma Geri Dönüşüm Kutusu' ile hem sokak hayvanlarının beslenmesine, hem de geri dönüşüme katkı sağlayacak. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Dumlupınar Mahallesi Anafartalar Caddesi’nde bulunan Hacı Ali Cami’nin yanındaki parka kurulan sokak hayvanlarını doyuran akıllı geri dönüşüm kutusunun açılışını yaptı. Sokak hayvanlarının aç ve susuz kalmaması için böyle bir uygulamayı hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Yılmaz, akıllı geri dönüşüm kutusunu da denedi.

BAŞKAN YILMAZ, MAKİNEYİ ANLATTI

Pugedon adı verilen akıllı geri dönüşüm kutusu sayesinde sokak hayvanlarının yem ve su ihtiyaçlarının karşılanacağını, aynı zamanda geri dönüşüme katkı sağlayacağını söyleyen Başkan Yücel Yılmaz, cihazın kullanımı konusunda da bilgi verdi. Kutunun içerisine atılan geri dönüşüm maddesinin ağırlığı kadar, cihazda bulunan kaba mama döküldüğünü dile getiren Başkan Yılmaz, "Cihazın üst kısmında bulunan deliğe su döktüğünüzde, direkt su kabına boşalıyor ve sokak hayvanları istifade ediyor" dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞIYOR

Cihazın güneş enerjisiyle çalıştığını kaydeden Başkan Yücel Yılmaz, "Makinemizin 10 kilogram yem kapasitesi bulunuyor. Zabıta ekiplerimiz gün içerisinde bunları yeniliyor. Kutuya atılan geri dönüşüm maddelerinin geliriyle de yem almayı planlıyoruz. Atılan geri dönüşüm maddeleri yem ücretlerini karşılamazsa, biz belediye olarak bu açığı kapatacağız. Kurulan makine ithal değil, tamamen yerli üretim" açıklamasında bulundu.

HAYVANSEVERLER BEĞENDİ

Başkan Yücel Yılmaz'ın açıklamalarının ardından gazeteciler ve vatandaşlar, kurulan makineyi pet şişeler atarak denedi. Hayvanseverler, uygulamanın tüm belediyelere örnek olması gerektiğini ifade ederken, Başkan Yücel Yılmaz ise uygulamanın çevreciler ve hayvanseverler tarafından beğenildiğini dile getirerek, ihtiyaç duyulması halinde Pugedon sayılarının arttırılabileceğini kaydetti.

PUGEDON NEDİR?

Karesi İlçesi sınırlarına konulan pugedonlar sayesinde hem pet şişelerin geri dönüşümü sağlanacak, hem de sokak hayvanlarının su ve yiyecek ihtiyaçları giderilecek. Vatandaşların geri dönüşüme gönderdikleri teneke kola kutusu, pet şişe, soda şişesi, meyve suyu kutusu, şampuan şişesi, deterjan bidonları gibi atıklar, hayvanlara mama olarak geri dönecek.