09/03/2018

'Göçle Gelen Fırsat' tam not aldı

'Göçle Gelen Fırsat' tam not aldı

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın eşi Rehber Öğretmen Mehtap Yılmaz ve KADEM Balıkesir Şube Başkanı Zeliha Kahraman'ın proje koordinatörlüğünü yaptığı 'Göçle Gelen Fırsat' projesi tanıtıldı. Proje sayesinde yabancı uyruklu çocuklara ve ebeveynlerine okuma-yazma eğitimi verilmeye başlandı.

Karesi Kaymakamlığı, Karesi Belediyesi, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve KADEM iş birliğiyle düzenlenen 'Göçle Gelen Fırsat' projesi, protokol ve yabancı uyruklu öğrenci velilerinin katılımı ile tanıtıldı. Ülkemize çeşitli nedenlerle göç etmek zorunda kalan yabancı ailelere, onların hem okul çağındaki hem de küçük yaşlardaki çocuklarına Türkçe eğitimi vererek onları hem sosyal hayata kazandırmak hem de eğitim hayatlarındaki başarılarını arttırmak adına Kayabey Ortaokulu'nda pilot uygulaması yapılan proje, başarılarını gösterebilmek adına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğiyle protokolün ve izleyicilerin karşısına çıktı, tam not aldı. 

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın eşi Mehtap Yılmaz ve KADEM Balıkesir Şube Başkanı Zeliha Kahraman'ın ev sahipliği yaptığı programa; Vali Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı, Balıkesir Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan'ın eşi Melek Turan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu'nun eşi Didar Kafaoğlu, Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir ve eşi Emine Hatun Demir, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız ve yabancı uyruklu kadınlar katıldı. 

OKUMA YAZMA EĞİTİMİ VEREMİYORDUK 
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın eşi ve Kayabey Ortaokulu Rehber Öğretmeni 'Göçle Gelen Fırsat' Proje Koordinatörü Mehtap Yılmaz, en başından beri dertlendikleri bu konuda hedeflerinin projenin Balıkesir’de her okula yayılması olduğunu belirtti. Yabancı uyruklu öğrencilerle geçen yıl tanıştıklarını ifade eden Yılmaz, "2016-2017 yılı başladığında 17 tane yabancı uyruklu öğrencimiz vardı ve hiç biri okuma-yazma bilmiyor, çok büyük bir kısmı da dil bilmiyordu. Yani bu öğrenciler hiç Türkçe bilmeden derslere gidiyorlardı. Ama derste bu çocuklara yönelik bir şey yapabilmemiz mümkün değil. Bir de Ortaokul seviyesinde olduğumuz için okuma-yazma eğitimi verebilmemiz mümkün değildi" dedi.

"ZORLUKLARI BERABER YENDİK"
Yabancı uyruklu öğrencilere okuma yazma öğretmen için Karesi Halk Eğitim Müdürlüğüne başvurduklarını belirten Yılmaz, "Müdürlüğümüz kurs talebimizi kabul etti ve kurs hemen açıldı. Yalnız prosedür gereği okul saatlerinin dışında, hafta sonu veya okul bittikten sonra bu kurs açılabiliyordu. Biz açtık bu kursu, ancak bir öğrencimiz dahi gelmedi. Çünkü, çocuklar 7 saat boyunca okulda sıkılıyorlar. Okulda hiç bir şey anlamıyorlar, sonra biz çocukları bu 7 saatin ardından kursa alıyorduk. Biz bunu velilere de çocuklarına da anlatamadık. Ardından özverili öğretmen arkadaşlarımızla birlikte çocuklarımızı toplayıp tutabildiğimiz kadarıyla bir eğitim vermeye başladık. Yeni bir dil öğrenmek zor olsa da biz çocuklarımızla evrensel bir dilde anlaşmakta hiç zorlanmadık. Neydi bunlar, sanat, spor. Biz çocuklarımızla şarkılar söyledik, resimler yaptık, ebru çalıştık, heykeller yaptık. Bunları da küçük bir sergiyle sunduk. Projemizde de başarılı olmuşuz ki bu sene sayımız 17’den 35’e yükseldi. Biz yeniden kurs açmak istedik yalnız öğretmenlerimizin yoğunluğu vardı, yeniden Halk Eğitim’den öğretmen talep ettik ancak yine prosedüre takıldık. 1.5 ay sonunda 35 öğrencimizden 12’si okula devam edebiliyordu onlarda zoraki olarak, evden çıkmaları gerekiyordu ailesi çalıştığı için gelip bütün gün derste oturup sonra geri dönüyorlardı. Ne yapabiliriz diyerek kapıları aşındırmaya başladık" dedi.

ÇOCUKLAR DERSTEN ÇIKIYOR ANNELERİ DERSE GİRİYOR
Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sorunu ortadan kaldırmak için proje geliştirdik. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İlçe Halk Eğitim Müdürlüğümüz projeyi protokole dönüştürdü. Bu arada, biz bir sergide bu proje hakkında konuşurken Zeliha hanım, KADEM’in de yabancı uyruklu veliler için bir projesi olduğunu ve projeleri birleştirebileceklerini söyledi, ve birleştirdik. Sabahları öğrencilere, çıkışta da velilere Türkçe okuma-yazma kursu verdik. Öğrenciler okulun ilk 3 saati Türkçe kurslarını alıyorlar, ardından 4 saat normal eğitimlerine devam ediyorlar. Yani bir bütünlük sağlanmış oldu diğer öğrenciler ve kendi öğrencilerimizle. Son saatte de veliler geliyor biz velilere bu eğitimi veriyoruz. Bu arada velilerimizin evlerine ziyarete gittiğimizde velilerimizin çok küçük çocukları var, bunları gördük. Başta gelemeyiz dediler ama üniversitemiz bu konuda devreye girdi, dediler ki çocukları biz eğitebiliriz. Okul öncesi öğretmenliğinde okuyan 3. Sınıf aday öğrencilerimiz geldi, her gün 2 tane aday öğretmen de küçük çocuklarımızı eğittiler. Çok güzel bir bütünlük kurduk, okulu da çok zorlamadan. Biz çok mutluyuz, çocuklara bir şeyler verebiliyoruz, gönlümüz rahat. Velilerimiz çok mutlu çünkü okula güveniyorlar, okula geliyorlar, dışarıya çıkıp sosyalleşiyorlar birbirlerini tanıyorlar. Küçüklerimiz de şimdiden Türkçe öğrenmeye başladılar. Biz istiyoruz ki bu proje sadece Kayabey’de kalmasın, bizim bu projeyi sadece Kayabey’de sürdürebilmemiz mümkün değil. Çünkü inanılmaz derece yabancı uyruklu ailelerden kayıt için istek alıyoruz. Yabancı uyruklu öğrencisi olan her okulda bu projeyi uygulayabileceğimiz mecburi bir düzene geçilsin istiyoruz. Teşekkür ediyorum, biz birlikte daha anlamlıyız." 

KADEM OLARAK ÇOCUKLARIMIZI ÖNEMSİYORUZ
KADEM Başkanı Zeliha Kahraman, “Bu projeye katkı sağlayan sayın Valimize, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza, sayın Kaymakamımıza, sayın Belediye Başkanımıza ve sevgili protokolümüzün değerli eşlerine çok teşekkür ediyorum. KADEM olarak bütün hazirunun kadınlar gününü kutluyorum. Biz özellikle bize emanet olan bu çocukları önemsiyoruz. Onlar bize muhacir olarak geldiler biz de ensarız. O zaman en iyi şekilde görevimizi yapmak boynumuzun borcu. İnşallah bundan sonra da en iyi şekilde yapacağız. Destekleriniz için çok teşekkür ediyorum" dedi. 

"BÜYÜK BİR PROJE OLACAK" 
Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, “Kadınlar gününüzü kutluyorum. Hayatta yükün çoğunluğunu kadınlar çekiyor. Ben bu noktada en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu proje anlamlı, bu özel günle birleşmesi de daha anlamlı oldu çünkü bu proje kadınlarımızı da ilgilendiriyor. Ülkemizde yabancı uyruklu misafirlerimiz var göçle gelen. Göç soğuk bir kelime. Şöyle özetlemem gerekirse bugün kırsaldan kente göçen bile çok zorlanıyor. Bir de düşünün ki başka bir ülkeye gidiyorsunuz. Ben bunu şuna benzetiyorum, siz yüzme bilmiyorsunuz, sizi okyanusa atıyorlar. Eğer derde derman, yaraya merhem olur isek çok büyük bir iş başarmış oluruz. Biz burayı bir pilot okul olarak gördük. Hatalarımızı, eksiklerimizi görelim istedik. Gerçekten bu pırıl pırıl çocuklarımızı, bu güzelliklerimizi görünce mutlu olmamak elde değil. Katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

ANLAŞABİLMEK GURUR VERİCİ 
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın eşi Hanife Yazıcı, “Sevgili misafirlerimizin kadınlar gününü kutluyorum. Biz sizin için buradayız. Az önce misafirlerimize şekeri uzatınca bize teşekkür ederim dedi. Belki, daha önce sadece bakışacaktık. Bu da bizim için çok gurur verici bir şey, anlaşabilmek adına.” dedi.