17/06/2014

Dünya Çevre Günü’nde anlamlı açılış

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’dan canlı yayın yoluyla katıldığı Balıkesir Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’nin toplu açılış törenine katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Osman Sali, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Ferudun Boz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Gökçek, Ak Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, BAÇEYÖB’e bağlı ilçelerin belediye başkanları, Proje paydaşlarının temsilcileri ve daire müdürlerinin katıldığı açılış töreni, Balıkesir-Savaştepe karayolunun 1’inci kilometresindeki Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’ndaki tesislerde yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Ankara’dan canlı yayın yoluyla katıldığı açılış saat 11.00’de gerçekleşti. Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açış konuşmasının ardından sırasıyla; Kastamonu, Balıkesir, Nevşehir, Giresun, Malatya ve Erzurum-Pasinler’deki tesisler, illerin valileri ve beraberindekiler tarafından törenle açıldı. İlimizdeki tören ise Başbakan Erdoğan’ın 11.10 ‘da canlı yayınla bağlanmasıyla gerçekleşti. Açılışta Başbakan Erdoğan’a ilimize yaptığı yatırımlar ve hizmetler için teşekkür eden protokol açılış kurdelesini birlikte kesti.

6 İlimizde açılışı yapılan tesislerin toplam maliyeti, 88 milyon lira olduğu ve 5 il ve 57 ilçe belediyesi ve 3 il özel idaresinde toplam 1 milyon 858 bin kişiye hizmet vereceği bildirildi. Projenin paydaşları, ulusal bazda: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı, İller Bankası Anonim Şirketi ve Devlet Planlama Teşkilatı; yerel bazda ise: kısa adı BAÇEYÖB olan ve kuruluş yılı itibariyle Balıkesir, Bigadiç, Susurluk, Savaştepe, İvrindi, Kepsut ve Pamukçu belediyelerinin; ama bugün itibariyle buna Balıkesir Büyükşehir, Altıeylül ve Karesi belediyelerinin de eklenmesi ve katılımıyla oluşmuş olan Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği’dir. Projenin Genel Hedefi, ülkemizin atık yönetimi alanında AB Direktiflerine uyum sağlamasını ve çevrenin korunmasını daha üst düzeye çıkarmayı sağlayarak AB’ye katılım sürecini hızlandırmaktır. Projenin Amacı ise, Birlik üyesi belediyelerin katı atık sorunlarına sürdürülebilir ve tümleşik bir çözüm getirerek, vahşi depolama yapılan sahalardaki insan ve çevre sağlığına olumsuz etki eden tüm faktörleri en aza indirerek, verimli topraklara sahip olan ilimizin yeraltı sularının kirlenme oranını düşürmektir. Bununla birlikte geri dönüşümü yaygınlaştırarak çevreye, ekonomiye ve istihdama katkıda bulunmaktır. 18.210.000 Euro olan Proje Maliyetinin %76,50’si Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu hibesi, %9,40’ı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı katkısı ve %14,10’u da İller Bankası Anonim Şirketi kredisinden oluşmaktadır. Tesislerde; Katı Atık Düzenli Depolama Alanı, Sızıntı Suyu Toplama Havuzu ve Arıtma Tesisi, Merkez Vahşi Depolama Rehabilitasyon Alanı, Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanım Tesisi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Kompost Tesisi yer almaktadır. Proje kapsamında; Susurluk, İvrindi, Savaştepe, Bigadiç, Pamukçu vahşi depolama sahaları rehabilite edildi. Susurluk ve Bigadiç’e de Katı Atık Transfer İstasyonu yapıldı. Tesislere, 1000 kVA’lık trafo kurularak tesisin enerji ihtiyacı giderildi. Ayrıca, elektrik kesintisi veya arızası olması halinde 400 kVA’lık jeneratör kurulumu yapıldı.