16/05/2016

Bu TİP'ler güvenli, modern ve ekonomik

Balıkesir'de bir ilk olan ve Karesi Belediyesi tarafından hayata geçirilen 17 çeşit Kırsal Tip Proje'ye başvuran vatandaşlarımızdan 11'ine projeleri teslim edildi. Yaklaşık 20 ile 30 bin liralık proje ve inşaat kontrol hizmet bedelinden kurtulan vatandaşlar, artık daha sağlam, güvenilir ve modern evlerde oturabilecek.

Karesi Belediyesi'nin hazırladığı Kırsal Tip Proje'ye başvuran 11 vatandaşımızın dosyaları tamamlanarak törenle teslim edildi. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın teslim ettiği projeleri alan vatandaşlar, Çaypınar, Toybelen, Tatlıpınar, Kabakdere, Yaylabayır, Yeniköy, Yaylacık (2 bina) ve Yeniiskender (3 bina), mahallelerinde uygulayacak. Balıkesir'de ilk defa hayata geçirilen Kırsal Tip Projeler sayesinde vatandaşlar daha güvenli ve daha modern sağlam binalarda oturacak. Tek ve iki katlı olmak üzere; 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olarak 61,5 m2'den 130 m2'ye kadar farklı metrekare seçenekleri ile sunulan projeler, vatandaşları minimum 20 bin ile 30 bin lira arasında proje ve inşaat kontrol hizmet bedelinden de kurtarıyor.

FENNİ MESULİYETİN TAMAMI BİZDE

Fenni mesuliyetin tamamının belediyeye ait olduğu projeler sayesinde vatandaşlar; KDV ve her türlü harçlardan muaf oluyor. Proje bedeli, proje çoğaltma ve zemin etüt raporuna ücret ödemiyor. Belediyede görevli mühendisler, mimarlar tek tek kırsal mahallelerde evleri ziyaret ederek, vatandaşların talepleri üzerine projeleri şekillendirdi. Projelerde; içten dıştan merdiven, garaj, bina altı depo, gömme balkon, amerikan ve normal büyük mutfak seçenekleri eklenerek toplam proje sayısı 17'ye çıkarıldı. Eski binalarını yıkarak yerine yeni bina yapmak isteyen vatandaşlar, hem kentsel dönüşümden hem de Karesi'nin tip projesinden faydalanarak çok daha fazla maddi kazanç sağlayabiliyor.

"İLK MİSAFİRLERİNİZ BİZ OLACAĞIZ"

Kırsal TİP Projelerin temelinde sağlamlık ve güvenilirlik yattığını anlatan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Kaçak yapı yapanlarla, tip proje kullananların arasındaki fark; kaçağı yapan hesap kitap yapmıyor, 'masraf gitmesin' diye her türlü malzemeden kısıyor. Hiç bir şeyin garantisi yok. Balıkesir, deprem bölgesi, uzun süredir de şiddeti yüksek yıkıcı bir deprem yaşamadı. Kırsal Mahallelerde evlerin altında yer alan mağaza denilen büyük depolara vatandaşlar traktör gibi araç ve saman koyuyor. Bu depoların üstüne ev yapılıyor. Bu yerler, projesiz ve kaçak yapıldığında statik hesapları yapılmıyor. Sağlamlığı bilinmeden bu evlerde oturulamaz. Bu binalar bu zamana kadar gelişi güzel gelenekçi yapıyla yapılmış. Bizim tip projelerimizde deprem gibi doğal afetlere karşı yapının  güvenliğini önemsiyoruz. Sizlerde bu projeleri uyguladıktan sonra bu projenin ilk örnekleri olacaksınız. Allah, yeni evlerinizde sağlıklı huzurlu oturmayı nasip etsin, evinizin ilk misafirleri biz olmak isteriz" dedi.

"GELECEĞİ DÜŞÜNEREK ADIM ATIYORUZ"

Projelerde işin fenni mesuliyetini belediyenin yüklendiğini yineleyen Başkan Yılmaz, "İnşaatın her şeyini biz takip ediyoruz. Mühendislerimiz gidip tek tek inceliyor. İlerleyen dönemlerde şuan da mevcut olan dar yollar genişletilmesi ön görüldüğünde de binaların kendi parselleri içerisinde çekme mesafelerini ayarlıyoruz. Bu sayede yollar genişletildiğinde evler bir çok şeyden etkilenmeyecek. Bir binanın yaklaşık 30 ile 50 yıl arasında kullanıldığını düşünürsek, şimdiki ev sahiplerinin torunları evleri kullanırken bir sorun yaşamayacaktır. Ama plansız yapılan yapılarda ileride ne olacağı belli değil. Şu an köy diye düşündüğünüz kırsal mahallelerin ilerleyen yıllarda bir şehir merkezi gibi olmayacağını kimse garantileyemez" dedi.

"REEL İHTİYACA GÖRE PROJELERİ HAZIRLADIK"

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü;

"Köyde, evlerin, sokakların ve meydanların daha modern daha kullanışlı planlanması insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek alanlar oluşturmak için 17 adet tip proje geliştirdik. İlk etapta 8 proje ile yola çıktık daha sonra mimar ve mühendis arkadaşlarımızı tüm kırsal mahallelere gönderdik. Arkadaşlarımız tek tek evlerin kapısını çalarak 'nasıl bir ev istersiniz' diye sorarak fayda maliyet analizleri ve anketler yaptık. Balkon, mutfak salon nasıl olsun diye sorduk. Bu araştırmanın ardından gerçekten vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak ev profillerini çıkardık ve toplamda 17 Kırsal Tip Proje oluşturduk. Her ihtiyaca göre projelerimiz mevcut. Bize başvuruda bulunan vatandaşlarımızdan bu zaman kadar şu eksik diye bir şey gelmedi. Bu da sahaya çıkıp tek tek araştırma yapmamızın sayesinde oldu. İşte belediyecilikte proaktif düşünmenin önemi bir kez daha ortaya çıktı."