16/03/2016

Balıkesir'de Dünya Pi Günü kutlandı

Balıkesir'de Dünya Pi Günü kutlandı

İlk olarak Türkiye'ye örnek olan 'Matematik Cepte' projesi ve 'Bilim TIR'ını hayata geçiren Karesi Belediyesi'nin eğitim ve bilime olan desteği artarak devam ediyor. Balıkesir Üniversitesi bünyesinde kurulan 'Matematik Topluluğu' öğrencileri, Balıkesir Üniversitesi ve Karesi Kent Konseyi'nin de destekleriyle Balıkesir'de ilk kez ''14 Mart Dünya Pi(π)" gününü kutlayarak bir ilke imza attı. 

 

Halkın matematiğe olan ön yargılarını kırmak ve matematiği sevdirmek amacıyla düzenlenen program Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Matematik topluluğu öğrencilerinin hazırladığı slayt ve halk röportajının ilgiyle izlendiği etkinlikte hazırladığı matematik fasikülleri her yıl milyonlarca satan ünlü Matematikçi Güray Küçük, kendi hayatından örnekler vererek matematiğin toplumumuzda bir ön yargı olduğuna ve bu durumun aşılabileceğine, isteyen herkesin matematiği severek yapabileceğini vurguladı. Matematik Topluluğu öğrencileri de  matematiğin bel kemiği kabul edilen transandant gibi sayılar hakkında görsellerle detaylı sunumlar yaptı. Matematik Topluluğu öğrencileri konferanstan sonra Balıkesir Fen Lisesi'nde de aynı etkinliği organize ederek matematiğin önemi, günlük hayat içindeki yeri ve kullanım alanlarını anlattı.

 

Pİ NEDİR? 

3,14 olarak yuvarlanan, aslında sonsuza dek devam eden irrasyonel bir sayıdır.  Pi sayısı, çemberin  çevresinin çapına oranı olarak tanımlanır.  Pİ günü ilk kez 1988 yılından fizikçi Larry Show tarafından kutlanmaya başlanmıştır. Pi gününün  fikir babası olan Show o günlerde bir bilim müzesi olan San Francisco Exploratorium'da çalışıyordu. Pi Günü Show ve iş arkadaşlarının iş yerinden turlayıp, Pİ'yi kutlayıp üstüne  bir güzel elmalı turta yemesiyle başlamış. Ancak bu şenlik havası kısa sürede başka insanlara da sıçramış ve 2009 yılında ABD'de Ulusal Pi Günü resmen kabul edilmiş.